Lejka Administrator foruma
![](images/avatars/happylejka/12591985844577623d7504d.jpg)
Pridružen/-a: 10.10. 2006, 23:37 Prispevkov: 91 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Jan 2009 12:19 Naslov sporočila: Gratinirane jakobove školjke z mozzarelo |
|
|
Za 4 osebe:
Funkcija: mikrovalovi, žar
Čas priprave: 13 – 15 minut
Čas pečenja: 13 - 19 minut
Sestavine:
* 8 jakobovih školjk (ali kapesante)
* 1 šalotka
* 150 g jurčkov, lisičk ali drugih gob
* 1 rezina kruha za toast
* 2,5 cl smetane
* 1 cl belega vina
* peteršilj
* 100 g špinačnih listov
* 20 g masla
* 100 g mozzarele
* olivno olje
Priprava:
Jakobove školjke ali kapesante odpremo in izluščimo meso školjk. Nekaj lupin prihranimo. Školjke operemo in jih za 10 minut pustimo v mrzli vodi. Nato jih odcedimo, osušimo in položimo v naoljeno nepregorno posodo. Prilijemo vino, posodo prekrijemo s folijo za živila (da ohranimo vlažnost) in postavimo v pečico ter nastavimo na 100% delovanje mikrovalov (nastavitev na pečici P-100) za 4 – 5 minut. Nato posodo vzamemo iz pečice in školjke poberemo iz nje.
V nepregorno posodo damo maslo in ga na 100% moči mikrovalov (nastavitev na pečici P-100) v 1 – 2 minutah raztopimo. Dodamo olupljeno in nasekljano šalotko ter s kombinacijo mikrovalov in konvekcije (nastavitev na pečici C-1) 1 - 2 minuti pražimo. Zatem dodamo narezane jurčke (lisičke) in na kocke narezan kruh, špinačne liste ter pokrijemo in na isti kombinaciji kot prej (nastavitev na pečici C-1) 4 – 5 minut dušimo. Premešamo, dodamo smetano, sol, poper ter damo še enkrat v pečico (nastavitev na pečici C-1) za 1 - 2 minuti.
Pečico nato izključimo in pustimo jed še 3 minute v njej. Nato gotovo zmes nadevamo v prihranjene lupine. Na vsako položimo meso školjke ter začinimo z malo olivnega olja, soljo in popra ter damo na vsako še rezino mozzarele.
Napolnjene lupine naložimo na pladenj katerega postavimo na mrežo ter na srednji legi in s pomočjo žara (nastavitev na pečici G-1) pečemo 2 - 3 minute. Potresemo s peteršiljem in rezino limone ter postrežemo. _________________ Življenje je lepo zato ga živimo!!! |
|