Lejka Administrator foruma
![](images/avatars/happylejka/12591985844577623d7504d.jpg)
Pridružen/-a: 10.10. 2006, 23:37 Prispevkov: 91 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Feb 2009 20:17 Naslov sporočila: Musaka a la David |
|
|
Sestavine
800 g krompirja
1 dl olivnega olja
1 kg jajčevcev-melancanov
500 g zmlete govedine
300 g puste svinine
100 g kraške pancete
1 žlička sladke paprike
15 zdrobljenih lističev rožmarina
1 žlico drobno sesekljanih timijanovih lističev
6 velikih nasekljanih žajbljevih listov
(ali ščepec posušenega žajblja)
2 žlici paradižnikove mezge
1 dl mesne juhe
sol in poper po okusu
Za preliv:
1 lonček kisle smetane
1 žlica mleka
3 jajca
1 noževa konica pecilnega praška
1 žlica moke
1 žlička jedilnega škroba
Postopek
Olupljen krompir narežemo na 5 mm debela kolesca, ki jih na vročem olju popečemo in posolimo.
Jajčevce (malancane) narežemo na 5 mm debele rezine, posolimo in jih po pol ure stisnemo, da odteče sok. Pomokane zapečemo na vročem olju.
Na maščobi popraženi nasekljani čebuli dodamo rdečo papriko, zmešamo in takoj dodamo zmleto meso in panceto, posolimo in podušimo. Mesni masi dodamo še poper, timijan, rožmarin in žajbelj ter paradižnikovo mezgo. Prilijemo juho in prevremo.
V naoljeno posodo (jensko steklo, rimski lonec,...) denemo plast krompirja, plast mesne mase in plast jajčevcev. To nekajkrat ponovimo in končamo tako, da je na vrhu plast krompirja. Ob robu prilijemo malo juhe in v pokriti posodi pečemo približno 40 minut.
Posodo odpremo in musako prelijemo s kislo smetano, dobro zmešano s stepenimi jajci, mlekom, pecilnim praškom,škrobom in moko ter pečemo še toliko časa nepokrito, da se naredi zlatorumena skorjica.
Jed postavimo na mizo v posodi, v kateri se je spekla. _________________ Življenje je lepo zato ga živimo!!! |
|