Happy Lejka Seznam forumov Happy Lejka
za vsakogar nekaj
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Juha s klapavicami in koromačem

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Happy Lejka Seznam forumov -> Morske jedi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Lejka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 10.10. 2006, 23:37
Prispevkov: 91
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2009 21:03    Naslov sporočila: Juha s klapavicami in koromačem Odgovori s citatom

Ljubiteljem školjk je slasten okus klapavic dobro znan, z janežem in janeževim žganjem pa je to nekaj povsem drugega.



Sestavine:
* 2 kg klapavic
* 1 koromač
* 2 čebuli
* 1 majhen paradižnik
* 8 žlic olivnega olja
* 2 dl sladke smetane
* 2,5 dl suhega belega vina
* 2 žlici janeževega žganja
* sol
* beli poper v zrnu
* 4 stroki česna

Priprava:

Školjk med kuhanjem ne mešamo, ampak posodo, v kateri jih pripravljamo, le potresamo.
Najbolj znana janeževa žganja so francoski pernod (Ricard), italijanski anesone in makedonska mastika.
predpriprava
■ Klapavice za 30 minut namočimo v blago soljeno hladno vodo; vmes vodo vsaj enkrat zamenjamo. Nato jih temeljito skrtačimo in odstranimo brade. Odprte školjke zavržemo; gl. opozorila.

■ Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo.
■ Koromač očistimo, podolžno razkosamo na četrtine in narežemo na tanke trakove. Zeleni pernati del prihranimo.

priprava
■ V lončku pristavimo vodo za blanširanje paradižnika.
■ V posodi segrejemo olivno olje. Dodamo sesekljana čebulo in česen ter narezan koromač. Med mešanjem počasi pražimo 10 minut, pri čemer se zelenjava ne sme obarvati.
■ Prilijemo belo vino in janeževo žganje ter začinimo s poprom. Dodamo klapavice in pokrito počasi kuhamo 6 do 8 minut; posodo vmes nekajkrat potresemo.
■ Paradižnik na hitro blanširamo, olupimo, razkosamo na četrtine in razsemenimo. Narežemo ga na drobne kockice.
■ Školjke, ki se niso odprle, zavržemo (gl. opozorila), druge pa s penovko poberemo iz posode in shranimo na toplo. Tekočino po potrebi precedimo skozi gazo, sicer pa jo zalijemo s sladko smetano. Dodamo 2 žlici nakockanega paradižnik, zavremo in počasi kuhamo 5 minut.
■ Koromačevo perje grobo sesekljamo.
■ Školjke vložimo v vročo tekočino, nekajkrat potresemo in odstavimo.

serviranje
Školjke s tekočino vred zlijemo v segreto skledo ali jušnik. Potresemo s sesekljanim koromačevim zelenjem in ponudimo s svežim kruhom in kozarcem belega vina, kakršnega smo uporabili pri kuhanju. Gl. tudi nasveti.

nadomestek
Še mnogo okusnejšo različico jedi pripravimo s prstaki.
_________________
Življenje je lepo zato ga živimo!!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Happy Lejka Seznam forumov -> Morske jedi Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group