Lejka Administrator foruma
![](images/avatars/happylejka/12591985844577623d7504d.jpg)
Pridružen/-a: 10.10. 2006, 23:37 Prispevkov: 91 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Feb 2009 21:03 Naslov sporočila: Juha s klapavicami in koromačem |
|
|
Ljubiteljem školjk je slasten okus klapavic dobro znan, z janežem in janeževim žganjem pa je to nekaj povsem drugega.
Sestavine:
* 2 kg klapavic
* 1 koromač
* 2 čebuli
* 1 majhen paradižnik
* 8 žlic olivnega olja
* 2 dl sladke smetane
* 2,5 dl suhega belega vina
* 2 žlici janeževega žganja
* sol
* beli poper v zrnu
* 4 stroki česna
Priprava:
Školjk med kuhanjem ne mešamo, ampak posodo, v kateri jih pripravljamo, le potresamo.
Najbolj znana janeževa žganja so francoski pernod (Ricard), italijanski anesone in makedonska mastika.
predpriprava
■ Klapavice za 30 minut namočimo v blago soljeno hladno vodo; vmes vodo vsaj enkrat zamenjamo. Nato jih temeljito skrtačimo in odstranimo brade. Odprte školjke zavržemo; gl. opozorila.
■ Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo.
■ Koromač očistimo, podolžno razkosamo na četrtine in narežemo na tanke trakove. Zeleni pernati del prihranimo.
priprava
■ V lončku pristavimo vodo za blanširanje paradižnika.
■ V posodi segrejemo olivno olje. Dodamo sesekljana čebulo in česen ter narezan koromač. Med mešanjem počasi pražimo 10 minut, pri čemer se zelenjava ne sme obarvati.
■ Prilijemo belo vino in janeževo žganje ter začinimo s poprom. Dodamo klapavice in pokrito počasi kuhamo 6 do 8 minut; posodo vmes nekajkrat potresemo.
■ Paradižnik na hitro blanširamo, olupimo, razkosamo na četrtine in razsemenimo. Narežemo ga na drobne kockice.
■ Školjke, ki se niso odprle, zavržemo (gl. opozorila), druge pa s penovko poberemo iz posode in shranimo na toplo. Tekočino po potrebi precedimo skozi gazo, sicer pa jo zalijemo s sladko smetano. Dodamo 2 žlici nakockanega paradižnik, zavremo in počasi kuhamo 5 minut.
■ Koromačevo perje grobo sesekljamo.
■ Školjke vložimo v vročo tekočino, nekajkrat potresemo in odstavimo.
serviranje
Školjke s tekočino vred zlijemo v segreto skledo ali jušnik. Potresemo s sesekljanim koromačevim zelenjem in ponudimo s svežim kruhom in kozarcem belega vina, kakršnega smo uporabili pri kuhanju. Gl. tudi nasveti.
nadomestek
Še mnogo okusnejšo različico jedi pripravimo s prstaki. _________________ Življenje je lepo zato ga živimo!!! |
|