Happy Lejka Seznam forumov Happy Lejka
za vsakogar nekaj
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Škampi a la [SI]mba™

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Happy Lejka Seznam forumov -> Ribje jedi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Vam je bilo všeč?
da
66%
 66%  [ 2 ]
ne
0%
 0%  [ 0 ]
ne jem morske hrane
33%
 33%  [ 1 ]
Skupaj glasov : 3

Avtor Sporočilo
[SI]mba™
Administrator foruma


Pridružen/-a: 11.10. 2006, 11:12
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2006 00:09    Naslov sporočila: Škampi a la [SI]mba™ Odgovori s citatom

Recept za pripravo škampov na preprost a okusen način za 4 osebe:


Sestavine:

- sveži ali zmrznjeni neočiščeni škampovi repki (srednje velikosti) 1kg
- olivno olje
- šopek svežih listov peteršilja
- strok česna
- belo vino 2 dcl
- timijan
- majaron
- rožmarin
- origano

Priprava:

Ker se ta jed pripravlja običajno v poletnih mesecih ob morju, priporočam čimbolj sveže škampe, po možnosti cele. (ko jih očistimo, naj repkov ostane za cca 1 kg). Repke operemo kar v morski vodi, če je le dovolj čista.

Na drobno sesekljamo peteršilj in česen ter ju v posodici pomešamo s 1/2 dcl olivnega olja. Mešanico razdelimo na 2 dela.

V voku ali ponvi z debelim dnom (ki zadržuje toploto), na plinu segrejemo dno, pokrito z olivnim oljem, na čim višjo temperaturo.

Dno prekrijemo s tanko plastjo prve mešanice, toliko, da se na hitro malo prepraži.

Očiščene repke enakomerno razporedimo po posodi in mešamo toliko časa, da začnejo spuščati sok. (Če nismo imeli morske vode za čiščenje, dodamo žličko soli)

Dodamo par žličk prvega dela mešanice.

Posodo pokrijemo in pustimo, da sputi približno polovico soka, vmes nekajkrat premešamo, da se ne prismodi.

Dodamo par žličk prve mešanice, ščepec timijana, majarona, rožmarina ter origana.

Ko so škampi naspol kuhani v lastnem soku odstranimo pokrov in pustimo, da skoraj ves sok izpari, vmes stalno mešamo.

Ko so že skotraj pečeni, dolijemo 2 dcl belega vina, zopet pokrijemo in zmanjšamo temperaturo.

Minuto pred koncem dodamo vso drugo polovico mešanice in več ne mešamo, da ostaneta česen in peteršilj sveža.

Odstavimo z ognja in takoj serviramo.


Serviranje:

Škampe serviramo na pladnju z odlično omako, ki je nastala v zadnji fazi priprave. Zraven ne paše nič drugega, kot velika košarica narezanega svežega belega kruha in seveda kozarček belega vina!


Pa dober tek!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Happy Lejka Seznam forumov -> Ribje jedi Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group