[SI]mba™ Administrator foruma
Pridružen/-a: 11.10. 2006, 11:12 Prispevkov: 8
|
Objavljeno: 13 Okt 2006 00:09 Naslov sporočila: Škampi a la [SI]mba™ |
|
|
Recept za pripravo škampov na preprost a okusen način za 4 osebe:
Sestavine:
- sveži ali zmrznjeni neočiščeni škampovi repki (srednje velikosti) 1kg
- olivno olje
- šopek svežih listov peteršilja
- strok česna
- belo vino 2 dcl
- timijan
- majaron
- rožmarin
- origano
Priprava:
Ker se ta jed pripravlja običajno v poletnih mesecih ob morju, priporočam čimbolj sveže škampe, po možnosti cele. (ko jih očistimo, naj repkov ostane za cca 1 kg). Repke operemo kar v morski vodi, če je le dovolj čista.
Na drobno sesekljamo peteršilj in česen ter ju v posodici pomešamo s 1/2 dcl olivnega olja. Mešanico razdelimo na 2 dela.
V voku ali ponvi z debelim dnom (ki zadržuje toploto), na plinu segrejemo dno, pokrito z olivnim oljem, na čim višjo temperaturo.
Dno prekrijemo s tanko plastjo prve mešanice, toliko, da se na hitro malo prepraži.
Očiščene repke enakomerno razporedimo po posodi in mešamo toliko časa, da začnejo spuščati sok. (Če nismo imeli morske vode za čiščenje, dodamo žličko soli)
Dodamo par žličk prvega dela mešanice.
Posodo pokrijemo in pustimo, da sputi približno polovico soka, vmes nekajkrat premešamo, da se ne prismodi.
Dodamo par žličk prve mešanice, ščepec timijana, majarona, rožmarina ter origana.
Ko so škampi naspol kuhani v lastnem soku odstranimo pokrov in pustimo, da skoraj ves sok izpari, vmes stalno mešamo.
Ko so že skotraj pečeni, dolijemo 2 dcl belega vina, zopet pokrijemo in zmanjšamo temperaturo.
Minuto pred koncem dodamo vso drugo polovico mešanice in več ne mešamo, da ostaneta česen in peteršilj sveža.
Odstavimo z ognja in takoj serviramo.
Serviranje:
Škampe serviramo na pladnju z odlično omako, ki je nastala v zadnji fazi priprave. Zraven ne paše nič drugega, kot velika košarica narezanega svežega belega kruha in seveda kozarček belega vina!
Pa dober tek! |
|